Informatie over de Regio


Tsjechië Bohemen: Het hart van Europa.

In veel toeristenfolders en reisgidsen wordt Bohemen beschreven als een prachtig land.

Is Bohemen inderdaad zo mooi, is het geen kritiekloze lofzang? En waaruit bestaat deze schoonheid dan? Laten we er eens één facet van belichten. Een gedeelte van het oude Tsjechische koninkrijk: West-Bohemen.Deze landstreek bekoorde zowel Johann Sebastian Bach als Ludwig van Beethoven,

F.Chopin, A. Dvorak, E. Grieg, F. Liszt en een hele reeks andere musici.

Niet dat ze enkel een bezoek brachten aan West-Bohemen.

De meesten van hen kwamen er weer terug ...Deze streek werd ook wel “ Goethe's liefde “ genoemd - alles bij elkaar heeft hij hier meer dan drie jaren van zijn leven doorgebracht, langer dan hij in Italië is gebleven. Waarin ligt eindelijk de “toverkracht” verscholen van West-Bohemen, die al eeuwen lang haar invloed uitoefent op al dan niet beroemde bezoekers?

Dit gebied wordt gekenmerkt door een buitengewoon hoge concentratie aan uiteenlopende toeristische en culturele bezienswaardigheden, een rijk geschakeerde natuur op een relatief beperkt oppervlak. Om met de woorden te spreken van één van de bezoekers: “ Het is een streek met zoveel aantrekkelijke facetten, dat iedere individuele wens vervuld kan worden”. Het is een oude, historische streek, vol romantiek, een verheven, golvend landschap met oude bossen, dalen en ravijnen, warm- en koudwaterbronnen, idyllische stillevens, kasteeltuinen en middeleeuwse burchten.

En bovendien - het is een landstreek die een heilzame werking heeft op lichaam en geest. Het wordt ook wel “ HET GEZONDHEIDSLAND” genoemd. De heilbaden van West-Bohemen worden namelijk al eeuwen lang bezocht door mensen die genezing zoeken.

Het SUMAVA gebergte is een uitgelezen streek voor de wandelaars, het maakt deel uit van het Boheemse Woud. Sumava vormt een muur van 140 km aan de Zuid-West grens van de Tsjechische Republiek. De bekendste rivier in Tsjechië de Vltava ontspringt in deze streek. Vele meren als Cerne, Certovo, Plesne enz. zijn stille getuigen van de ijstijden. In de middeleeuwen was Sumava bedekt met oerwoud dat bestond uit sparren en loofbomen. De bossen te Plana en rond Lipka hebben tot op heden dit uitzonderlijk karakter weten te bewaren.

In deze prachtige natuur zijn ongeveer 1.500 km goed uitgepijlde wandelpaden. Een gedeelte hiervan is ook met de fiets bereikbaar.

Het Boheemse Woud is niet enkel een Nationaal Park maar het is tevens sinds 1963 het grootste natuurgebied in midden Europa, met een oppervlakte van 1.630 km².